Sambopaini

Sambo (venäjäksi самбо) on Neuvostoliitossa kehitetty kamppailulaji. Lajin nimi tulee venäjän kielen sanoista samooborona bez oružija ("Самооборона без оружия"), jotka suomeksi tarkoittavat itsepuolustusta ilman aseita. Sambon juuret ovat peräisin perinteisessä venäläisessä kansanpainissa, mutta siinä on elementtejä myös ulkomaalaisista taistelulajeista kuten judosta. 16. marraskuuta vuonna 1938 Neuvostoliiton ruumiinkulttuurillinen kansalliskomitea tunnusti virallisesti lajin.

Perinteisessä sambossa painopiste on heitoissa, lukoissa ja mattokamppailussa. Se muistuttaa hyvin paljon judoa, suurimpana erona on jalkalukkojen salliminen, kun taas kuristusotteet ovat kiellettyjä. Combat sambo (ven. Bojevoje sambo) on alun perin sotilaiden käyttöön kehitetty laji, jossa käytetään myös mm. lyöntejä, myös kuristusotteet ovat sallittuja toisin kuin muissa Sambon muodoissa. Lajin harjoittaminen oli neuvostoaikaan siviileiltä kiellettyjä, mutta vuonna 1991 se tunnustettiin Venäjällä urheilulajiksi, ja vuonna 2001 käytiin ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut. Yhdysvaltain samboliiton säännöt ovat pitkälti samat kuin perinteisessä sambossa, pääasiallinen ero on kuristusotteiden salliminen.

Sambossa käytettävä puku koostuu takista, joka on samankaltainen kuin esimerkiksi judossa, lyhytlahkeisista housuista sekä painikengistä. Ottelijat käyttävät otteluissa erottuakseen sinisen tai punaisen väristä takkia ja housuja. Vuonna 1968 kansainvälinen painiliitto FILA otti sambon lajiohjelmaansa. Vuonna 1985 perustettiin erillinen kansainvälinen lajiliitto FIAS (Federation International Amateur Sambo), joka vuonna 1993 jakautuu amerikkalaisjohtoiseen ja venäläisjohtoiseen haaraan, joista läntinen tuli jälleen FILA:n alaisuuteen vuonna 2005.

Suoraan lähteestä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sambo