Historia

Sambo on Neuvostoliitossa kehitetty, alun perin sotilaiden käyttöön tarkoitettu kamppailulaji. Laji on syntynyt tietävästi v. 1921 – 1925.
Perustajaksi pidetään Venäjän armeijan upseerin Victor Spiridonovin ja judoka Vasili Oschepkovin. Heidän luotto-oppilas Anatoli Harlampiev oli sittemmin julkaissut ensimmäisen kirjan ”Sambo – Itsepuolustus ilman asetta”.

Kilpailusambo on nykyään jaettu paini- ja combat versioon. Combat sambossa on käytössä heittojen, lukkojen ja sidontojen lisäksi lyönnit ja potkut.
Combat sambo ja sambo paini lajina ovat dynaamisia ja monipuolisia, ottelu kestää 5 minuuttia yhtäjaksoisesti. Voittaja julistetaan ennen ottelun päättymistä kun hän on saanut vastustajan luovuttamaan, tai heittänyt selälle puhtaalla heitolla ja itse jäänyt pystyyn, tai on päässyt ylivoimaiseen johtoon 8 pisteen erolla.
uusimmat sambon alalajit ovat sokeasambo ja rantasambo. Sokeassa sambossa painijat ovat sokeita tai silmät peitettynä. Rantasambossa painitaan hiekassa. Molemmat ovat saaneet laajan hyväksynnän Maailmalla.

Suomen sambon lähihistoria

Suomessa laji on tullut tutuksi vuonna 2009, jolloin oli järjestetty ensimmäinen kansainvälinen leiri. Suomen samboliitolla on ollut edustusurheilijat lajin EM ja MM-kisoissa vuosina 2011–2018, mitalisaalis tuolta ajanjaksolta on 1 EM-mitali, 3 MM-mitalia ja 1 World Combat Games-mitali sekä useampi podium sijoitus kansainvälisistä sambopaini kisoista. Suomen samboliiton edustusjoukkueeseen on vuosien saatossa kuulunut Mika Toroi, Tuure Toivola, Antti Rintamäki, Otto Favén, Antti Favén, Heikki Haapa-aho, Johanna Ylinen, Jaana Jokinen, Petja Lindström ja Aki Jalonen.

Sambon kansainvälisesti tunnetuimmat harrastajat ovat UFC vapaaottelija Oleg Taktarov sekä Emeljanenkon veljekset Aleksandr ja Fedor. Fedor vuonna 2008 valittiin UFC kaikkien aikojen parhaaksi vapaottelijaksi. Myös toinen sambon harrastaja, Venäjän Dagestanissa syntynyt Habib Nurmagomedov on kilpaillut vapaaottelussa. Vuonna 2018 hänestä tuli UFS:n kevyen sarjan mestari.